EU-Kommissionens landeanbefalinger til Danmark 2016
18-05-2016I dag har EU-Kommissionen offentliggjort sine udkast til EU’s årlige anbefalinger til den økonomiske politik i EU-landene, herunder til Danmark. Anbefalingerne er et centralt redskab i den økonomisk-politiske koordinering i EU (det såkaldte europæiske semester). Alle EU-lande, bortset fra lande med låneprogrammer, modtager anbefalinger.
EU-Kommissionen lægger op til, at Danmark igen i år får to anbefalinger: 1) At respektere det mellemfristede mål for den strukturelle saldo (MTO) i 2016 og sikre en strukturel tilpasning på 0,25 pct. af BNP mod MTO i 2017 og 2) At styrke produktivitet og private investeringer gennem øget konkurrence i den indenlandsk orienterede servicesektor, navnlig ved at lette markedsadgang i detailsektoren og byggebranchen, samt tilskynde til øget samarbejde mellem erhvervsliv og universiteter.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen siger:
Jeg synes, de nye anbefalinger er fornuftige. Vi skal fortsat føre en ansvarlig økonomisk politik med fokus på sunde og holdbare offentlige finanser. Vi skal også arbejde videre med at styrke produktiviteten. Det er centralt for vækst, velfærd og nye arbejdspladser, og helt i tråd med regeringens dagsorden.
Kommissionens finanspolitiske anbefaling er i tråd med regeringens politik og målsætninger. Med finansloven for 2016 konsoliderede vi de offentlige finanser med 5 mia. kr. og lagde afstand til budgetlovens grænse. Den afstand lægger vi op til at fastholde i 2017. Når Kommissionen kommer med en anbefaling om en konkret budgetforbedring i 2017, skyldes det nogle velkendte forskelle mellem EU’s og vores regnemetoder for struktursaldoen, som lige nu gør, at EU skønner nogle højere strukturelle underskud. Kommissionen er godt klar over forskellene og tager løbende højde for dem. Og Kommissionens helhedsvurdering er da også, at vi samlet set lever op til EU’s regler, herunder i både 2016 og 2017, når man kigger på den finanspolitik, som vi allerede har planlagt.
Vi kan helt sikkert gøre mere herhjemme for at styrke produktiviteten, herunder gennem øget konkurrence, ikke mindst i detailhandlen og byggesektoren. Det er noget vi prioriterer højt og er i fuld gang med at tage hånd om, senest med regeringens vækstudspil. Det samme gælder anbefalingen om at styrke samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv. Jeg er i øvrigt godt tilfreds med, at Kommissionen bakker op om regeringens forslag til liberalisering af planloven.