Det danske privatforbrug halter efter udlandet

06-04-2017

Trods et højt indkomstniveau ligger det private forbrug per indbygger i Danmark under gennemsnittet blandt OECD-landene. Det viser en ny økonomisk analyse, som Finansministeriet har udarbejdet.

Målt som andel af økonomien udgør det private forbrug i Danmark 47 procent af BNP, hvilket er den sjette laveste andel blandt de 29 OECD-lande, som OECD har offentliggjort tal for. 

Det vækker opsigt hos finansminister Kristian Jensen.

Der er med god grund stort fokus på det offentlige forbrug i den politiske og økonomiske debat, men vi må ikke glemme privatforbruget. Friheden til at bruge penge på lige præcis det, der glæder og gavner den enkelte dansker, er en væsentlig del af den nære velfærd, og det skal vi have øje for, siger finansministeren.

Udviklingen i danskernes privatforbrug har imidlertid været svag over de seneste 15 år.

Fra 2000 til 2015 er det private forbrug per indbygger blot vokset ¾ procent i gennemsnit om året, og siden overophedningen i 2007 er privatforbruget faldet ca. ¼ procent i gennemsnit om året. Først i 2015 kom der gang i det private forbrug igen.

En vigtig forudsætning for, at det danske privatforbrug kan vokse hurtigere, er, at vi får styrket væksten i dansk økonomi. Vi er langt om længe kommet ud af den økonomiske krise, og nu er det vigtigt, at vi styrer uden om de flaskehalse, vi kan se i horisonten, ved at lave reformer, der øger arbejdsudbuddet, siger finansministeren.

Læs Det private forbrug er lavere end OECD-gennemsnittet