Tal fra SKAT: Danskerne klar til selvbetjening

14-03-2012

Penge tilbage eller en ekstra regning fra SKAT. 2.510.732 borgere har på en uge tjekket deres årsopgørelse for 2011 digitalt og bidrager dermed til at frigøre ressourcer til kernevelfærd og indsatsen mod sort arbejde.

Optællingerne hos Skatteministeriet en uge efter, at borgerne fik adgang til at se årsopgørelsen for 2011 i deres skattemappe viser, at hovedparten af befolkningen er parate til at kommunikere digitalt med det offentlige.

Skatteminister Thor Möger Pedersen siger:

Det er et imponerende antal af borgere, som har betjent sig selv digitalt – og det er sket uden væsentlig ventetid eller nedbrud af it-systemer. Den øgede brug af digitale kanaler betyder, at SKAT kan flytte ressourcer til vigtige indsatsområder – som fx social dumping og sort arbejde – til gavn for vores fælleskasse.

Regeringen har sammen med kommunerne og regionerne vedtaget en strategi for, hvordan kommunikationen mellem det offentlige og borgerne skal gøres digitalt de kommende år. Det betyder, at danskerne allerede fra december 2012 skal bruge internettet til fx at melde flytning og tilmelde deres børn dagsinstitutioner – og senere kommer andre områder til.

Tallene fra SKAT vækker også glæde hos finansministeren.

Det er glædeligt, at så mange danskere allerede har tjekket skatten for 2011 digitalt. Det bekræfter mig i, at langt de fleste er parate til, at vi digitaliserer kommunikationen med det offentlige frem mod 2015. Digitalisering vil effektivisere administrationen og dermed frigøre ressourcer til kernevelfærd samtidig med, at det vil gøre det lettere for borgerne at ordne deres sager med det offentlige. Dog skal vi selvfølgelig fortsat være parate til at hjælpe de borgere, der ikke kan bruge mus, skærm og hjemmesider, siger Bjarne Corydon.

På en uge har 2.510.732 borgere logget på skat.dk for at se deres årsopgørelse. Ca. 64 pct. af dem har brugt deres NemID/digital signatur til at logge på – dette tal var sidste år ca. 52 pct. 3,6 millioner danskere har en NemID.

I den fælles offentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 har regeringen sammen med kommuner og regioner fastlagt de næste års ambitiøse digitalisering af den offentlige sektor.