Økonomisk politik
Finansministeriet har hovedansvaret for at koordinere arbejdet med regeringens økonomiske politik.
Som led heri arbejder Finansministeriet blandt andet med:
- Finanspolitikken i forhold til konjunkturerne
- Planlægning af finanspolitikken
- Strukturpolitiske analyser, herunder effekter af tiltag på for eksempel arbejdsmarked, produktivitet og klima
- Fordelingsvirkninger af økonomisk politik
- Aspekter af finansiel regulering
- Offentlig gæld og låntagning
Overordnet fastlægges den økonomiske politik med udgangspunkt i de såkaldte mellemfristede planer. De mellemfristede planer har været afgørende i forhold til at sikre, at der i god tid tages hånd om fremtidige udfordringer, herunder så finanspolitikken er holdbar set i et længere perspektiv.
At finanspolitikken er holdbar betyder grundlæggende, at den finanspolitik, der planlægges i de kommende år, kan videreføres på langt sigt uden at det bliver nødvendigt at øge skatterne eller mindske udgifterne for at undgå, at den offentlige gæld vedvarende vokser som andel af BNP.
Finansministeriet vurderer i samarbejde med de øvrige økonomiske ministerier de økonomiske konsekvenser for blandt andet de offentlige finanser af forskellige tiltag. Herudover vurderer Finansministeriet forskellige tiltags effekt på blandt andet arbejdsudbud og strukturelt BNP og skønner over den samlede aktivitetsvirkning af finanspolitikken, udviklingen i den strukturelle offentlige saldo mv.
Derfor er Finansministeriet ligeledes ansvarlig for udvikling og vedligeholdelse af de overordnede metoder og principper, som ligger til grund for beregningerne. Finansministeriet offentliggør løbende dokumentation af regneprincipper og grundlag for beregningerne.