Stadig flere ældre hopper på den digitale bølge

07-09-2012

De modne danskere er for alvor ved at tage nettet til sig. Alene inden for det seneste år, er 76.000 flere danskere over 65 år kommet med, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Tilstrømningen af seniorer til internettet stopper dog ikke her, hvis det står til Bibliotekerne, Digitaliseringsstyrelsen, Ældremobiliseringen og Ældre Sagen, der sammen står bag Seniorsurf 2012 torsdag den 13. september, hvor over 450 it-undervisningssteder over hele landet inviterer til åbent hus.

Seniorsurf-dagen er en god mulighed for usikre ældre til at snuse til nettets ”lyksaligheder” sammen med andre seniorer og erfarne undervisere i trygge rammer på datastuer og biblioteker over hele landet. ”For mange betyder de digitale muligheder, at de kan klare sig selv længere” siger ordførende formand for Ældremobiliseringen Jørgen Fischer, og tilføjer ”derfor håber vi på mange besøgende på Seniorsurf-dagen”.

Som noget nyt i år er skuespiller Lisbet Dahl med som Seniorsurf-ambassadør. Lisbet besøger i ugerne op til og på selve Seniorsurf-dagen en række datastuer, biblioteker og andre it-undervisningssteder og fortæller om, hvordan internettet har åbnet en helt ny verden af muligheder for hende.  

Vi kan mærke, at der er en kæmpe interesse blandt vores medlemmer til at blive digitale. Seniorsurf-dagen er en god appetizer til de knap 5000 it-kurser og aktiviteter, vi afholder årligt. Men det er vigtigt, at det offentlige stadig husker, at de har et særligt ansvar, og de laver lækre, brugervenlige digitale løsninger – så ældre får et incitament til at komme på nettet, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Også Finansminister Bjarne Corydon er glad for initiativer som Seniorsurf-dagen, for det gør flere parate til at kommunikere med det offentlige.

Vi skal have så stor en del af befolkningen som muligt til at blive fortrolige med internettets mange muligheder, og derfor venter jeg mig meget af Seniorsurf-dagen. Jeg håber, endnu flere vil synes, det er spændende og praktisk at kunne se billeder af børnebørnene på Facebook, betale regninger over nettet og selvfølgelig også kommunikere digitalt med for eksempel kommunen, siger Bjarne Corydon.

På digital skattejagt

Deltagerne på Seniorsurf-dagen får mulighed for at gå på en digital skattejagt, som er udviklet af DR. I løbet af skattejagten vil deltagerne prøve kræfter med hjemmesider som blandt andet borger.dk, rejseplanen.dk og bibliotek.dk. På alle de mere end 450 steder er der hjælp at hente fra erfarne computerbrugere, som kan guide igennem skattejagten, der samtidig giver mulighed for at vinde blandt andet en iPad, som vinderen kan surfe videre på hjemme fra sofaen. 

Årets Seniorsurf-dag viser, at tværgående partnerskaber er et effektivt redskab til at skabe målrettede indsatser. Jeg håber, at de ældre borgere, som synes det er vanskeligt at komme i gang med internettet, har lyst til at tage på biblioteket og deltage i de mange spændende aktiviteter, som finder sted overalt i landet, siger områdedirektør i Kulturstyrelsen Trine Nielsen.

En af de mange, der allerede har taget imod sådan et tilbud, er 75-årige Randi Nielsen. Siden januar er Randi jævnligt kommet til it-undervisning på Greve Bibliotek, og hun er hurtigt blevet en fast bruger af nettets mange muligheder,

Jeg bruger computeren næsten hver dag. I næste uge skal jeg bestille NemID og lære at bruge det. Men ellers mailer jeg, læser nyheder og tjekker, hvornår togene kører, fortæller Randi Nielsen.