Dansk landbrug får hjælpepakke til 380 millioner kroner

28-09-2018

Efter en ekstraordinær tør sommer er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti enige om en hjælpepakke til landbruget med lavere afgifter og bedre muligheder for at håndtere nye tørkesituationer.

Sommeren 2018 har haft store konsekvenser for dansk landbrug. De mange solskinstimer og få regnbyger har betydet, at det forventede høstudbytte ligger markant under en normal høst. 

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er nu enige om en hjælpepakke til landbruget med fem konkrete initiativer, der samlet prioriterer cirka 380 mio. kr. til aktiviteter målrettet landbruget og de producenter, som er blevet ramt af tørken.

Finansminister Kristian Jensen siger:

Den ekstraordinære tørke i sommer rammer ikke kun den enkelte landmand, men hele samfundet, fordi vi mister eksport og arbejdspladser. Flere landmænd står i en situation, hvor de mangler likviditet til at betale regninger. Derfor er jeg glad for, at vi har samlet politisk opbakning til en hjælpepakke, så landmændene får lidt bedre muligheder for at betale deres regninger, og så vi ruster dem til at klare fremtidige tørkesituationer.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen siger:

Jeg er glad for, at et bredt politisk flertal nu giver en økonomisk håndsrækning til landbruget, der efter sommerens ekstreme tørke står i en hel ekstraordinær situation med markant lavere høstudbytte og mangel på foder til dyrene. Med denne pakke giver vi en økonomisk håndsrækning, der på den korte bane kan mærkes, men vi indfører også tiltag, der reducerer risikoen for, at landbruget kommer til at stå i en lignende situation igen.

De fem initiativer i hjælpepakken er: 

1. Landbruget fritages for produktionsafgifter i 2019
2. Bedre vandingsmuligheder i fremtidige tørkesituationer
3. Nedsættelse af ekspertgruppe med fokus på landbrugets økonomi
4. Oprettelse af tilskudsordning til jordfordeling i 2019
5. Multifunktionel jordfordelingsfond

Hjælpepakken kommer i forlængelse af, at regeringen tidligere har præsenteret en række initiativer, som kan hjælpe tørkeramte landmænd. 

Aftalepartierne vil drøfte situationen igen i 2019, når landbrugets tab for 2018 er endeligt opgjort. I den forbindelse vil aftalepartierne overveje, om der er behov for yderligere initiativer på baggrund af en samlet vurdering af landbrugets økonomiske situation.

Læs aftale om hjælpepakke til landbruget 

Læs om fritagelse for produktionsafgifter i 2019