Digitalt kørekort på vej

23-09-2018

Regeringen vil gøre kørekortet digitalt. Det er første skridt på vejen mod digitale ID-beviser, så man slipper for at have legitimation andre steder end på sin mobil.

Det skal være muligt at tage kørekortet med sig som app på mobilen.

Borgerne skal nemlig have kørekortet og andre ID-beviser lige ved hånden, når de behøver dem. Og derfor tager regeringen nu første skridt mod at gøre relevante ID-beviser digitale. Første tiltag bliver at lave en app til kørekortet.

I dag har de fleste en smartphone, og den er blevet en fast del af mange danskeres hverdag. Mange bruger mobilen til for eksempel at betale regninger i netbanken, se deres lønseddel i eBoks eller overføre penge med MobilePay. Mobilen har nærmest erstattet pungen, og derfor giver det god mening at få kørekortet på mobilen, så det altid er lige ved hånden, siger innovationsminister Sophie Løhde.

Initiativet er en del af regeringens digitale servicereform 'Digital service i verdensklasse', der er det andet af i alt seks reformspor i regeringens Sammenhængsreform.

Reformen skal skabe bedre sammenhæng på tværs af den offentlige sektor og give bedre velfærd for borgerne.

Kørekortet vil blive digitalt i form af en app, som man kan logge ind på ved at taste en personlig kode eller afgive et personligt fingeraftryk.

Appen vil fungere som et supplement til det fysiske kørekort, som altså stadig kan bruges fuldstændig som hidtil. Udover at gøre kørekortet digitalt vil regeringen forenkle og digitalisere ansøgnings- og sagsbehandlingsprocessen på kørekortområdet.

Mange oplever, at der er meget lang ventetid på at få behandlet deres ansøgning om kørekort, fordi det foregår manuelt og papirtungt. Derfor vil regeringen, ud over at gøre selve kørekortet digitalt, også se på mulighederne for at digitalisere ansøgningsprocessen, så det sparer tid hos både ansøgerne og sagsbehandlerne, forklarer transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Kørekortet bliver det første ID-bevis, der bliver digitalt, men det er ambitionen, at andre ID-beviser som f.eks. sundhedskortet også skal være digitale, så danskerne altid har mulighed for at have kortene ved hånden.

Kørekort-appen, der skal være et supplement til det fysiske kørekort, forventes klar inden udgangen af 2020.