Historisk finanspolitisk indsats har sikret 79.000 flere i job i 2020

22-12-2020

Coronakrisen har sat et altdominerende aftryk på 2020, men de ekstraordinære omstændigheder er blevet mødt med ekstraordinære finanspolitiske tiltag. Initiativerne sikrer titusindvis af danske arbejdspladser i år og i de kommende år, stimulerer økonomien med omkring 135 mia. kroner og er en afgørende forudsætning for, at dansk økonomi er godt rustet til et usikkert 2021.

I løbet af få dage forventes de første danskere at blive vaccineret for den COVID-19-virus, som er kommet til at definere 2020 globalt og i Danmark. Og selv om det forhåbentlig markerer et afgørende vendepunkt i krisen, så har coronaen endnu ikke sluppet sit tag i Danmark.

Dansk økonomi står dog som følge af en historisk markant finanspolitik godt rustet til at imødegå et 2021, som fortsat vil være præget af store usikkerheder. Gennem en række aftaler med Folketingets partier har regeringen sikret en saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi på omkring 135 mia. kroner. Alene i 2020 har regeringens økonomiske politisk sikret 79.000 flere danskere i job.

Fungerende finansminister Morten Bødskov siger:

Aldrig i nyere tid er der ført så markant og målrettet finanspolitik som i år, men det har været nødvendigt, og resultaterne taler for sig selv: 79.000 flere danskere kan gå julen imøde som lønmodtagere i stedet for arbejdsløse, fordi vi har grebet resolut og aktivt ind. Og mange danske virksomheder ville ganske enkelt have drejet nøglen om, hvis vi ikke havde hjulpet med at holde hånden under dem. Regeringens kamp mod de negative økonomiske følger af coronaen er historisk – og den er ikke slut endnu. Det er fortsat regeringens førsteprioritet at få Danmark og dansk økonomi så sikkert igennem krisen som muligt.

Samlet set ventes den økonomiske politik at holde hånden under efterspørgslen og derigennem op mod 55.000 danske job i 2021 og 45.000 i 2022.

Samtidig har den økonomiske genopretning været med til at holde hånden danske virksomheder, som har været hårdt ramt af krisen og eksportfaldet. Der er gennemført skatte- og afgiftstiltag, som har styrket virksomhedernes likviditet med ca. 300 mia. kroner, viser tal fra Skatteministeriet.

Fungerende finansminister Morten Bødskov siger:

Corona har udløst en ekstraordinær situation, og derfor har ekstraordinære tiltag været nødvendige. Mange spørger sig selv, om vi har råd? Det har vi. Dansk økonomi er grundlæggende sund, og de økonomiske tiltag er med til at forhindre, at krisen bliver endnu dybere og dermed endnu dyrere. Vores økonomi er fortsat robust, ligesom den offentlige gæld er lav. Derfor har vi også de nødvendige forudsætninger for at fortsætte de økonomiske krisetiltag, som har været med til at bringe os relativt godt igennem krisen.

Læs faktaarket Politiske aftaler i 2020 har sikret samlet genopretningsbeløb på ca. 135 mia. kr. i de nærmeste år