Regeringen og bredt flertal indgår stimuliaftale på mere end 25 mia. kroner

02-12-2020

Udbetaling af danskernes feriepenge, en eksportpakke og en forlængelse af hjælpepakkerne er den første del af en grøn genstart af dansk økonomi. Den brede aftale skal understøtte privatforbruget, styrke dansk eksport, sikre danske arbejdspladser og give grønne løsninger gennemslagskraft på det globale marked.

Danmark skal stærkere, grønnere og mere retfærdigt ud af coronakrisen. Derfor er regeringen blevet enig med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om en markant stimulipakke, der holder hånden under dansk økonomi, danske arbejdspladser og danske virksomheder. Aftalen er den første i en række aftaler, der skal sikre en grøn genstart af dansk økonomi. I de kommende dage forventes yderligere aftaler, der skal understøtte danske arbejdspladser og den grønne omstilling.

Samlet frigiver stimuliaftalen mere end 25 mia. kr., der skal bidrage til at understøtte privatforbruget, bevare danske arbejdspladser, hjælpe eksportvirksomheder og skabe ro om hjælpepakkerne.

Finansminister Nicolai Wammen siger:

Danmark står med coronakrisen stadig i en usikker økonomisk situation. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget vil være med til at tage ansvar med aftalen om en markant stimulipakke til dansk økonomi. Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed om danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det er en saltvandsindsprøjtning til økonomien, så vi kommer stærkere gennem krisen sammen. 

Med aftalen kan danskerne få udbetalt de resterende indefrosne feriemidler til foråret. Baseret på erfaringerne fra første runde udbetalinger forventes det, at der vil blive udbetalt feriemidler svarende til ca. 24. mia. kr. efter skat. Udbetalingerne forventes at øge beskæftigelsen på kort sigt med op mod 5.000 personer.

En eksportpakke på 1,7 mia. kr. fordelt over 2021-2023 skal styrke og fastholde gode rammer for både små og store eksportvirksomheder samt styrke eksportmulighederne i lyset af COVID-19. Eksportpakken skal imødekomme konkrete ønsker fra eksporterhvervene og hjælpe virksomhederne bedst muligt gennem coronakrisen.

En del af midlerne kan udmøntes til at styrke eksportinitiativer, der kan udbrede grønne, danske løsninger til resten af verden for både at øge den grønne eksport og bidrage til den internationale grønne omstilling.

Finansminister Nicolai Wammen siger:

Nu tager vi ekstraordinære midler i brug for at styrke de danske eksportvirksomheder og de mange hundredtusinde danske arbejdspladser, der er knyttet til eksporten. Samtidig skubber vi på grønne, danske løsninger og klimavenlige teknologier, som kan bidrage til omstillingen globalt.

Regeringen og aftalepartierne er desuden enige om at afsætte midler til at kunne forlænge de eksisterende hjælpepakker med yderligere en måned, i tilfælde af at de sundhedsmæssige restriktionerne bliver forlænget. Formålet er at holde hånden under danske lønmodtagere og virksomheder, mens de sundhedsmæssige restriktioner står på.

Læs aftale om udbetaling af feriemidler, eksportpakke og reserve til forlængelse af hjælpepakker

Læs faktaark om udbetaling af indefrosne feriemidler

Læs faktaark om eksportpakke

Læs faktaark om aktivitetsvirkning af aftale om udbetaling af resterende feriepenge, eksportpakke og forlængelse af hjælpepakker