Regeringen er klar med nyt digitalt coronapas

28-05-2021

Borgere og erhvervsliv kan nu hente en ny brugervenlig og sikker digital coronapas-app. Det digitale coronapas vil indeholde oplysninger om vaccinationsstatus, testsvar og tidligere smitte i én samlet løsning og kan bruges i forbindelse med blandt andet rejser, restaurantbesøg og kulturbegivenheder.

Danmark og store dele af verden er i gang med en kontrolleret og gradvis genåbning. For at gøre det nemt og hurtigt at dokumentere en negativ coronatest, vaccination eller tidligere smitte har regeringen indgået et ambitiøst samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv og kulturlivet og på kort tid udviklet et nyt, smart og sikkert digitalt coronapas, som nu kan hentes som app til smartphone.

I appen vil det være muligt for brugeren at skifte mellem to indstillinger til brug i henholdsvis Danmark og udlandet, så kun de nødvendige oplysninger vises. Appen vil derfor kunne benyttes til at dokumentere et gyldigt coronapas i Danmark, og fra 1. juli også ved rejser i EU.

Ved brug af coronapas-appen herhjemme vil oplysninger om vaccine, test og tidligere smitte udelukkende være tilgængelige for brugeren selv. Når man skal vise sit coronapas til andre, vil appen alene fortælle, om coronapasset er gyldigt eller ej, men ikke hvorfor.

Samtidig er det hurtigt at kontrollere, om et pas er gyldigt. Man viser bare appens grønne skærmbillede frem eller får scannet en QR-kode. Er man på restaurant eller på vej ind i et museum, bliver det på den måde langt mindre omstændeligt for personalet at tjekke coronapasset. Fordi appen gælder som officiel dokumentation, behøver man heller ikke vise ID som led i kontrollen.

Finansminister Nicolai Wammen siger:

Coronapasset symboliserer, hvor langt vi er nået i Danmark. Genåbningen af det danske samfund skrider støt og kontrolleret frem, og smittetallene forbliver under kontrol. Det nye coronapas er nemmere at bruge, og borgerne kan trygt vise det frem uden at give private oplysninger til andre. Passet vil også leve op til de fælles europæiske bestemmelser, så vi i takt med den gradvise genåbning af EU-landene vil kunne rejse flere og flere steder hen med det nye coronapas. På den måde vil appen kunne benyttes som gyldigt coronapas i Danmark – og fra 1. juli også ved rejser i EU.

Det er Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen, der har udviklet appen i et innovativt samarbejde med erhvervs- og kulturlivet, der er trådt til og har bidraget at coronapasset hurtigt kan tages i brug.

Til arbejdet blev nedsat et advisory board med deltagelse af repræsentanter for Dataetisk Råd, Cybersikkerhedsrådet samt Københavns Lufthavne, Tivoli og Divisionsforeningen, som er udpeget af Dansk Industri og Dansk Erhverv. Advisory boardet rådgiver om blandt andet anvendelighed, håndtering af data og sikkerhed.

Download appen til iPhone i App Store 

Download appen til Android i Google Play 

Læs mere om coronapas-appen og brugen af den på coronasmitte.dk