Økonomiaftale med kommunerne styrker trygheden om velfærden

Aalborg overview

Regeringen og KL indgår en økonomiaftale for 2026, som skaber mere tryghed i den borgernære velfærd. Med aftalen løftes den kommunale serviceramme realt med 3,2 mia. kr. Det er på niveau med sidste års historiske aftale.

Tryghed står øverst på regeringens dagsorden. Tryghed for, at Danmark og vores allierede kan forsvare sig, når der er krig i Europa. I den usikre tid, som Danmark og Europa befinder sig i, er det derfor vigtigt, at vi også i fremtiden har et stærkt velfærdssamfund.  

Regeringen og KL er enige om et realløft af servicerammen på 3,2 mia. kr. Det er på niveau med sidste års historiske aftale, der var det højeste realløft i mere end 15 år. Aftalen sikrer, at pengene følger med, når der bliver flere ældre, ligesom der med aftalen prioriteres ekstra anlægsmidler til at investere i blandt andet dagtilbud, folkeskoler og ældrepleje.

Med økonomiaftalen for 2026 er der således afsat penge til markante investeringer i den velfærd, der skaber tryghed i hverdagen.

Med aftalen er parterne enige om at hæve anlægsrammen til 22,3 mia. kr. i 2026, så kommunerne fx kan investere i bedre indeklima, klasselokaler, skoletoiletter, legepladser og idrætsfaciliteter. Sidste år var den aftalte anlægsramme 20,3 mia. kr.

Regeringen og KL er ligeledes enige om at styrke samarbejdet mellem kommunerne mhp. at styrke cybersikkerheden. Der afsættes med aftalen 195 mio. kr. til implementeringen i 2026-2029.

Finansminister Nicolai Wammen siger:

Jeg er glad for, at vi lavet en aftale med kommunerne om at styrke den nære velfærd, selvom vi står i en alvorlig tid med vores forsvar og sikkerhed. Med aftalen styrker vi de fysiske rammer for velfærden. Det betyder blandt andet bedre muligheder for at investere i indeklima og legepladser i vores daginstitutioner, klasselokaler, skoletoiletter og udearealer på vores folkeskoler og de fysiske rammer for vores børns fritidsinteresser.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Vi har indgået en god økonomiaftale, der også næste år giver mulighed for et markant løft af velfærden i kommunerne. Vi skaber tryghed om økonomien med et forhøjet særtilskud og ekstra finansiering i en ekstraordinær situation med flere reformer, der skal implementeres. Kommuner kan også få tilskud til at sænke skatten. Og så er jeg glad for, at vi er enige med KL om at følge op på sundhedsreformen, Kræftplan V og den samlede 10-årsplan for psykiatrien, som skal sikre en stærkere forebyggende indsats og tidligere hjælp.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

Vi har lavet en aftale, hvor vi løfter kommunernes økonomi til den nære velfærd markant. Jeg er særligt glad for, at vi lader flere penge følge de flere ældre, der heldigvis kommer i de kommende år. Og vi er klar til sammen med kommunerne at afsøge veje, der kan sikre yderligere tilgang af de ansatte, der er så hårdt brug for på ældreområdet. Det gælder tiltag, der gør det mere attraktivt at søge job i sektoren, tiltag, der øger arbejdstiden på området, og sikrer international arbejdskraft til ældreområdet, som kan passe ind i en dansk arbejdskultur. For uden medarbejdere får vi ingen ældrepleje.

Hovedelementer i aftalen

  • Den kommunale serviceramme løftes med 3,5 mia. kr. i 2026. Derudover skal kommunerne nedbringe administrationsudgifterne med 250 mio. kr. til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd. Samlet løftes kommunernes serviceramme således realt med 3,2 mia. kr.

  • Anlægsrammen hæves til 22,3 mia. kr. i 2026, som kommunen fx kan bruge til at investere i daginstitutioner, skoler og plejehjem. Anlægsrammen for 2025 udgjorde 20,3 mia. kr. (årets pl).
     
  • Midlertidigt ekstra finansieringstilskud på 1,8 mia. kr. i 2026, som skal understøtte kommunernes implementering af reformer og bidrage til at imødegå bevægelser i kommuners indtægter.
     
  • Forhøjelse af særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner til 800 mio. kr. videreføres i 2026. Hertil afsættes en lånepulje til anlægsinvesteringer i særligt vanskeligt stillede kommuner på 200 mio. kr. i 2026.

  • Ramme til modtagelse af fordrevne fra Ukraine på 900 mio. kr.

  •          Regeringen og KL fortsætter samarbejdet om at forenkle og frisætte den offentlige sektor. Der er aftalt at arbejde videre med yderligere 37 regel- og forenklingstiltag, der skal bidrage til øget fleksibilitet og friere rammer for kommunerne. Over 100 forenklingstiltag forventes at være trådt i kraft senest 1. januar 2026.

  • Øget stabilitet om kommunernes indtægter fra grundskyld frem til 2028 og kompensationen for lavt fastsatte grundskyldspromiller frem til 2028.

  • Styrkelse af cybersikkerheden ved samling af kommunernes basale it-drift i 4-5 fælleskommunale enheder. Der afsættes 195 mio. kr. til implementeringen i 2026-2029, og gevinsterne fastholdes i kommunerne.
     
  • Regeringen og KL har i forbindelse med forhandlingerne endvidere indgået aftale om udmøntning af beskæftigelsesreformen og en forårsaftale om udmøntning af sundhedsreformen.