Finansministerens tale ved overdragelse af Frederik 8's palæ

21-09-2010

Efter fem års ombygning overdrog staten Frederik 8's Palæ til kronprins Frederik og hans familie.

Kære Kronprinspar, kære gæster, håndværkere og medarbejdere på slottet

Vi danskere er stolte af vores mange slotte og historiske haver. De repræsenterer en væsentlig del af vores nationale værdier og kulturelle arv, og de spiller en stor rolle for, hvad vi betegner som ægte dansk.

Amalienborg er en perle i København og for mange danskere synonymet med det danske kongehus. Den måde Amalienborg-komplekset fungerer på i dag, er et symbol på den særlige danske tradition for nærhed mellem befolkningen og kongehuset. I de fleste andre europæiske lande skal slotte imponere og folket holdes på afstand. På Amalienborg slotsplads færdes folk i det daglige, og vi kan komme helt tæt på de fire palæer, som danner rammerne om den kongelige familie.

Men åbenheden slutter ikke her. Gennem det sidste halve år har op imod en halv million mennesker været på besøg i Frederik 8's palæ. Det er mit klare indtryk, at de besøgende har været begejstrede for istandsættelsen, for den moderne kunst der pryder de mange og store vægge. Og ikke mindst for den åbenhed som er udvist fra statens og kongehusets side.

For en finansminister er det selvfølgelig også glædeligt, at bevillingen er overholdt, og at pengene er brugt fornuftigt. Og som folkevalgt politiker sætter jeg også stor pris på, at resultaterne er nået så vidt og bredt ud. Det er jo i sidste ende befolkningens midler. Derfor er det ekstra godt, at en stor del af befolkningen har set boligen her og taget projektet til sig.

Det en væsentlig opgave at vedligeholde statens slotte og haver, og der er en god tradition for at det arbejde, der udføres, er af høj kvalitet. Den omfattende istandsættelse af palæet er blevet gennemført af en lang række dygtige fagfolk, hvor mange også er til stede her i dag.

Som minister med ansvar for nogle af de vigtigste kulturhistoriske bygninger er det betryggende, at de nødvendige kompetencer er til rådighed, når vi renoverer vores gamle bygningsværker. Jeg er imponeret af, at de traditionelle håndværk stadigvæk kan udføres så smukt og så eksemplarisk, som vi ser det her. Tilsvarende er det en glæde at se det arbejde, som dygtige danske kunstmalere har frembragt i palæet. Tak til Realdania for den rundhåndede donation.

Man kan se, at I alle har lagt energi, lidenskab og ekspertise i projektet, og når jeg ser mig om, kan jeg konstatere, at det har været det hele værd. Derfor vil jeg gerne rette en meget stor tak til alle, der har været involveret i arbejdet med at istandsætte og udsmykke dette smukke palæ. Det er et imponerende resultat, der er kommet ud af anstrengelserne.

Det er klart, at et så stort renoveringsprojekt også er fyldt med uforudsete udfordringer, og tungen skal holdes lige i munden for at få enderne til at mødes. Her for nylig kunne vi så konstatere – og glæde os over – endnu en for projektet uforudset begivenhed. Nemlig en forøgelse i antallet af husets beboere. Oven i købet en markant forøgelse. Det ønsker jeg naturligvis kronprinsparret et stort tillykke med.

Og jeg er blevet forvisset om, at der i kronprinsparrets del af palæet vil være den nødvendige plads til det fornødne antal ekstra børnesenge.

Overdragelsen af palæet sker nu ved, at de kommende beboere får overrakt de første eksemplarer af denne bog om istandsættelsen og kunstprojektet, som snart udkommer.

Og så er der vist kun tilbage at ønske danskerne og kronprinsparret tillykke med det nye palæ. Tillykke. Jeg håber, De vil få det godt i den nye bolig!