Aftalepartierne bag Rammeaftalen om plan for genåbning af Danmark blev i foråret 2021 enige om at nedsætte en ekspertgruppe, der fik til opgave at komme med input til den langsigtede strategi for håndtering af coronaepidemien i Danmark. Ekspertgruppen er nu klar med sin rapport.
Danmark har klaret sig godt igennem coronakrisen. Det er imidlertid stadigt usikkert, hvordan coronapandemien kommer til at udvikle sig globalt og i Danmark i de kommende år. Det understreger behovet for rettidig omhu og en langsigtet strategi.
Derfor blev der i foråret 2021 nedsat en ekspertgruppe som en del af Rammeaftalen om plan for genåbning af Danmark.
Ekspertgruppen fik til opgave at komme med input til, hvordan man sikrer et modstandsdygtigt samfund med både høj tryghed, solid forebyggelse og trivsel samt en stabil økonomi. Aftalepartierne var enige om, at målet med en langsigtet strategi så vidt muligt er at undgå flere nationale nedlukninger.
I rapporten ”Hverdag med øget beredskab” vurderer ekspertgruppen blandt andet, at det på grund af den høje vaccinetilslutning er overvejende sandsynligt, at nationale nedlukninger, indgribende restriktioner og et stort omfang af alvorlige sygdomsforløb kan udgås. Det afhænger dog af, hvorvidt nye bekymrende virusvarianter opstår og spredes i Danmark, hvilket vil ændre forudsætningerne for den nuværende epidemikontrol.
Ekspertgruppen anbefaler, at der lægges en beredskabsstrategi, som er afstemt med smittesituationen, men hvor indsatsen hurtigt kan eskaleres, hvis epidemien udvikler sig i en bekymrende retning. Indsatsen skal balancere hensynet til epidemikontrol, men også samfundsøkonomi, trivsel og folkesundhed samt individets frihed.
Konkret fik ekspertgruppen til opgave at:
Ekspertgruppen består af:
Titel: Pressetelefon
Telefon: 3392 4114
Læs 1. baggrundspapir om fremtidsscenarier
Læs 2. baggrundspapir om SARS-CoV-2 –aerosol-smitte og forebyggelse
Læs 3. baggrundspapir om håndteringen af Coronaepidemien og Borgernes adfærd, tillid og trivsel
Læs 4. baggrundspapir om erfaringer med sygehuskapacitet under Covid-19
Læs 6. baggrundspapir - videnspapir om test
Læs 9. baggrundspapir om skalering af sygehuskapacitet under COVID-19