Regeringen etablerer 4.000 statslige arbejdspladser

17-01-2018

Bedre balance II: Regeringen præsenterer i dag en ny, ambitiøs plan for et Danmark i bedre balance. Med planen etableres 4.024 arbejdspladser i hele landet, og samtidig oprettes 10 uddannelsesstationer med op til 1.000 uddannelsespladser uden for København.

I de kommende år etablerer regeringen 4.024 statslige arbejdspladser i hele landet.

Det fremgår af planen ’Bedre balance II’, der skal bidrage til regeringens ønske om et mere sammenhængende Danmark, hvor der er vækst og muligheder for at leve, bo og arbejde i hele landet.

Vi ønsker at skabe et Danmark, der hænger bedre sammen og er i geografisk balance. Derfor flytter vi nu igen statslige arbejdspladser ud af København og ind i resten i landet. Det er ret og rimeligt, at arbejdspladserne kommer tættere på borgere og virksomheder, for staten tjener hele Danmark, og derfor skal de statslige arbejdspladser også være til stede i hele landet, siger innovationsminister Sophie Løhde.

Med planen fortsætter regeringen dermed den kurs, der blev udstukket i oktober 2015 med ’Bedre balance’, der var den største samlede flytning af statslige arbejdspladser nogensinde herhjemme. Dengang besluttede den daværende Venstre-regering at flytte 3.900 arbejdspladser væk fra København. 

Over 2.500 statslige arbejdspladser er allerede flyttet ind i byer rundt om i Danmark, hvor dygtige medarbejdere løser opgaver til gavn for borgere og virksomheder. Og resten er godt på vej. 

Nu følger så endnu en historisk stor flytning, når regeringen etablerer yderligere 4.024 statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet.

Uddannelsesstationer med plads til mellem 500 og 1.000 studiepladser

Som led i planen, og efter aftale med en række erhvervsakademier og professionshøjskoler, bliver der samtidig oprettet lokale afdelinger af en række uddannelser – såkaldte uddannelsesstationer – i 10 byer rundt om i landet. 

Samlet set er det forventningen, at der vil blive etableret mellem 500 og 1.000 uddannelsespladser så muligheden for at tage en relevant uddannelse lokalt bliver tilgængelig i flere dele af landet.

Og ifølge innovationsminister Sophie Løhde, der er ansvarlig for anden runde af flytningen af statslige arbejdspladser, vil det ikke kun komme de unge til gavn:

Ved at etablere uddannelsesstationer i alle fem regioner får flere unge mulighed for at tage en relevant uddannelse lokalt. Det giver samtidig virksomheder, der ligger uden for de store byer og kan have svært ved at rekruttere medarbejdere, bedre muligheder for at få den arbejdskraft, de har brug for. Og det er helt afgørende for, at der kan skabes vækst og udvikling i hele Danmark, siger Sophie Løhde.

Læs Bedre balance II – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder

Læs Erfaringsopsamling – Bedre balance

 

Fakta: Sådan fordeles de statslige arbejdspladser og uddannelsesstationer

Med ’Bedre balance II’ bliver der etableret 4.024 statslige arbejdspladser i 49 byer uden for hovedstadsområdet.  

Arbejdspladserne fordeler sig på følgende vis mellem de fem regioner: 

  • Region Midtjylland: 1.082 nye arbejdspladser – udover de 554 arbejdspladser fra 1. runde

  • Region Syddanmark: 1.015 nye arbejdspladser – udover de 998 arbejdspladser fra 1. runde

  • Region Sjælland: 931 nye arbejdspladser – udover de 1.223 arbejdspladser fra 1. runde

  • Region Nordjylland: 399 nye arbejdspladser – udover de 517 arbejdsplader fra 1. runde

  • Region Hovedstaden: 103 nye arbejdspladser – udover de 15 arbejdspladser på Bornholm fra 1. runde

Herudover lægger regeringen blandt andet op til at oprette yderligere ca. 600 stillinger uden for hovedstadsområdet som led i et nyt forsvarsforlig. 

Der oprettes samtidig 10 uddannelsesstationer med plads til mellem 50-100 studiepladser hvert sted i følgende byer: 

  • Kalundborg
  • Helsingør
  • Nykøbing Falster
  • Rønne
  • Svendborg
  • Fredericia
  • Hedensted
  • Skjern
  • Holstebro
  • Hobro